Tanah Lot

Op het Indonesische eiland Bali is veel te beleven. Toeristische trekpleisters die je echt moet bekijken als je naar dit prachtige eiland gaat zijn de Pura, dit zijn tempels die erg kenmerkend zijn in de cultuur van dit eiland. Een van de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden als het aankomt op tempels op Bali is Tanah Lot.

Tanah Lot tempel

Ondanks de drukte zeker de mooiste tempel die we tijdens onze vakantie hebben gezien!

Alle informatie over Tanah Lot op Bali

Deze Pura ligt op een zeer bijzonder locatie, namelijk praktisch in zee. De tempel is een oud Hindoeïstisch heiligdom en trekt veel bekijks van toeristen. Dat komt zeker ook door de ligging tussen de golven die op de rosten slaan. Bekijk ook onze pagina met alle mooiste tempels op Bali.

Waar vind je deze tempel?

Pura Tanah Lot of de Tanah Lot tempel ligt aan de kust van Bali. De tempel is gebouwd op rotsen die boven de zee uit torenen en je een prachtig uitzicht geven over de zee aan de ene kant en het eiland aan de andere kant. Deze tempel is omringd door kleinere heiligdommen op het vaste land en verschillende faciliteiten en accommodaties die een bezoek voor jou als toerist aangenaam kunnen maken. Je vindt deze tempel van Tanah Lot op een afstand van ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van de plaats Kuta. Het is dan ook mogelijk om de tempel te bezoeken doormiddel van een tour. Bekijk hieronder de ligging van Tanah Lot op de kaart:

Bezoeken

Door de unieke locatie in zee is het niet altijd mogelijk om de tempel te bereiken. Bij vloed overspoelen de paden die naar de tempel toelopen en lijkt het alsof de tempel volledig door water is omgeven. Bij eb is het dan wel mogelijk om de tempel te bezoeken. Het is niet toegestaan om de tempel te betreden maar de omgeving van de tempel en het rotseiland waar de tempel op gebouwd is zijn wel toegankelijk gemaakt voor toeristen. Ondanks dat is een bezoek aan Tanah Lot alleen al vanwege de omgeving en de prachtige uitzichten zeker een aanrader om te bezoeken.

Tempel aan zee

Tanah Lot Bali

Als het eb is en je de rotsen over kunt steken naar Tanah Lot Bali toe, dan is het mogelijk om de legendarische ‘zeeslangen’ te bekijken die de tempel bewaken. Deze ‘zeeslangen’ bevinden zich in kloven rond de Tirta Pabersihan fontein. De fontein is een natuurlijk uitgesleten tuit die de bron is van al het heilige water voor de tempels in deze regio. Het is dan ook mogelijk om bij deze fontein door priesters gezegend te worden. Dit wordt gedaan door water over het hoofd te sprenkelen, de handen te wassen of te drinken van dit zoete water.

Legende

Volgens de legende van Tanah Lot reisde in 1489 een hogepriester van het Majapahit koninkrijk op Oost-Java naar Bali toe om het hindoeïsme te verspreiden. Deze priester was Dang Hyang Nirartha en vestigde zich op de locatie van Tanah Lot om de zeegod Baruna te eren. Hij deelde zijn kennis met de bewoners van het dorp maar kreeg het aan de stok met het dorpshoofd die de dorpelingen tegen hem opzette. De priester bleef echter en haalde wonderbaarlijk genoeg een rots omhoog uit zee terwijl vleugels had die in zeeslangen veranderden. De originele benaming van de rots is dan ook Tengah Lod wat ‘in de zee’ betekent.

Bekering

Onder indruk van de krachten van Dang Hyang Nirartha bekeerden de dorpelingen en werd hun een heilige krisdolk geschonken door de priester die vertrok. Deze dolk is een heilig erfstuk die tot het koninklijk paleis van Kediri behoord. Jaarlijks bezoeken pelgrims de plek waar deze relikwieën worden bewaard na het lopen van een 11 kilometer lange bedevaart. Dit wordt op Kuningan dag gedaan, de dag waarop de pelgrims naar de tempel van Luhur Pakendungan trekken. Dit is de voormalige tempel waar de priester mediteerde.

In ere hersteld

De tempel van Tanah Lot heeft in de loop der eeuwen veel te verduren gehad. De rotsen rondom Tanah Lot Bali zijn door de natuur beschadigd en door de dreiging van erosie was het heiligdom er begin jaren ’80 van de vorige eeuw er slecht aan toe. Met behulp van de Japanse overheid konden de autoriteiten van Bali aan de slag gaan met het behoud van Tanah Lot. Sindsdien is Pura Tanah Lot volledig gerestaureerd en is ongeveer een derde van de rots waarop de tempel staat kunstmatig tot stand gekomen.

Omgeving

Naast de tempel van Tanah Lot zijn er op het vaste land in de omgeving ook veel plekken te vinden die door pelgrims en toeristen bezocht worden. Je vindt er ook winkels met kunst en souvenirs van Tanah Lot. Natuurlijk is het ook mogelijk om een hapje of een drankje te doen. dit kan bij de verschillende verkopers van etenswaren die traditionele gerechten verkopen. Omdat Pura Tanah Lot door de zee is omgeven is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de waarschuwingen in acht te nemen. Er zijn reddingsdiensten aanwezig bij Tanah Lot die toezicht houden op het water.

Handig om te weten

Een bezoek aan Tanah Lot tempel kan met behulp van een toegangskaart. Houdt rekening met parkeren als je met een auto naar Pura Tanah Lot. Daarvoor moeten parkeerbonnen worden aangeschaft. Het is ook mogelijk om Pura Tanah Lot te bezoeken met een dag tour. Als de heilige dag van Kuningan is aangebroken, dan is het aan te raden om te kijken naar de feestelijke parades. Het is altijd verstandig om gepaste kleding te dragen als je een bezoek brengt aan Tanah Lot Bali.

0 0 stemmen
Geef beoordeling