Tirta Empul

In het centrum van het eiland Bali vind je het dorp Manukaya waar de Tirta Empul tempel zich bevindt. Deze tempel is een belangrijke plaats voor pelgrims en toeristen en is gevestigd rondom een heilige bergbron. De tempel is gebouwd rond 960 na Christus en heeft vele verschillende heerschappijen en veranderingen doorstaan. Vlakbij deze tempel bevindt zich het presidentiële paleis Istana Tampaksiring dat gebouwd werd door Soekarno, de eerste president van Indonesië.

Heilige tempel Tirta Empul Bali

Alles over Pura Tirta Empul

Pura Tirta Empul betekent tempel van de heilige waterbron. Deze naam verwijst naar de bron waar de tempel omheen is gebouwd. Hier bevinden zich ook verschillende zuiveringsbaden, vijvers en visvijvers. Lees op deze pagina over de indeling van de tempel, het baden, allerlei handige informatie en nog veel meer.

Was een unieke ervaring om te baden in het heilige water bij deze tempel

Indeling van de tempel

Tirta Empul tempel

De tempel heeft een gebruikelijke indeling net zoals andere Balinese tempels. Tirta Empul bestaat uit drie belangrijke delen. Dit zijn een voorplaats, een secundaire plaats en een binnenplaats. Als bezoeker kom je eerst terecht in de tuinen van het tempelcomplex die versierd zijn met standbeelden en verschillende tropische planten. Vanuit deze tuin kom je bij de ingang van het complex terecht. De tempel wordt betreden via een Candi Bentar, een traditionele tempelpoort. Als je Pura Tirta Empul betreedt dan bevinden zich daar verschillende soorten zuiverende baden die zijn gevuld met water uit de heilige bron. 

Baden

Baden bij Pura Tirta Empul

In de binnenplaats die je via de tempelpoort vind je de baden en een grote ontmoetingshal aan de rechterkant. Binnen in de centrale binnenplaats, die bekend staat als Madya Mandala of Jaba Tenga, bevindt zich een rechthoekig zuivering bad. Bij dit bad staan 13 gebeeldhouwde fonteinen die aan de rand van de westkant tot de oostkant staan. Pelgrims kunnen na te hebben gebeden bij het altijd het ijskoude water betreden. Dit doen ze met de handen tegen elkaar gedrukt om vervolgens te buigen onder het stromende water van de eerste fontein. Dit gaat zo door tot de elfde fontein. De laatste 2 fonteinen zijn bedoeld voor zuivering tijdens begrafenisrituelen.

Legende

Net als vele andere tempels op Bali heeft ook Tirta Empul een legende. Volgens het verhaal is er een Balinese heerser, Mayadenawa die het Hindoeïsme verwerpt en zijn onderdanen verbiedt om religie uit te oefenen. Volgens de legende van Pura Tirta Empul raken de goden hierdoor boos en sturen zij de god Indra op de heerser af voor een duel. Mayadenawa weet zich steeds te verstoppen voor de troepen van de god Indra. Hiervoor gebruikte hij verschillende locaties in de regio van het huidige tempelcomplex Tirta Empul. De verschillende plekken in de omgeving hebben dan ook benamingen die verwijzen naar hoofdstukken uit dit verhaal.

Giftige bron

Op de plek van Tirta Empulwist Mayadenawa een giftige bron te scheppen met behulp van magische krachten. De troepen van de god Indra waren vermoeid en wilden op krachten komen bij de bron. Doordat de bron vergiftigd was bezweken de troepen van Indra. Om meer schade te voorkomen, Indra had de oorzaak gevonden in de vorm van de bron, stak de god zijn staf in de grond. Op die plek ontsprong een heilige zuiverende bron waarmee de troepen genezen konden worden. Sommige mensen werden zelfs weer tot leven geroepen volgens de legende.

Handig om te weten over Tirta Empul

Tirta Empul is een heilige plaats voor Hindoes en voor de lokale bevolking. Het is dan ook verstandig om deze locatie met respect te bezoeken. Als je een bezoek brengt aan Pura Tirta Empul zorg er dan voor dat je gepaste kleding draagt. Een eenvoudige kledingstuk dat je als bezoeker van Tirta Empul en andere tempels kunt dragen is een ‘kamen’ wikkel. Deze doek wordt rond het onderlichaam gebonden met een sjerp rond de taille. Het is voor vrouwen verbonden om tijdens de menstruatie periode Tirta Empul te bezoeken. Het is wel mogelijk om plaatsen in de omgeving van het heiligdom te bezoeken.

Wil jij een bezoek brengen aan deze tempel? Bekijk de ligging van Tirta Empul op Bali en kijk wanneer jij hier het beste een bezoek aan kunt brengen. Zoals je op de kaart kunt zien is de tempel niet ver bij Ubud vandaan gelegen. Dit maakt het ideaal om een bezoek te combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld de Tegalalang rijstvelden.

Accommodaties

Een bezoek brengen aan Pura Tirta Empul is zeker de moeite waard als je op Bali bent. Het deelnemen aan een bad ritueel in één van de zuiveringsbaden is alleen bedoeld voor Hindoes en pelgrims. Het is dan ook verstandig om gebruik te maken van de diensten van een gids. Die kan vertellen over de tempel en een rondleiding geven. Ook kan een gids jou voorzien van informatie over wat wel en niet toegestaan of mogelijk is. Aan de voorzijde van de tempel is een groot parkeerterrein. Hieraan bevinden zich ook verschillende kunstwinkels en andere winkels die souvenirs verkopen. Wie Tirta Empul bezoekt en trek heeft in iets te eten of drinken kan hier ook terecht.

0 0 stemmen
Geef beoordeling