Pura Ulun Danu Bratan

Een belangrijke plaats voor Hindoes is de Pura Ulun Danu Bratan. Deze Pura, of tempel, is een tempelcomplex aan de westkant van het Beratan meer in Bedugul op het eiland Bali. Deze regio staat algemeen bekend om bezocht te worden tijdens weekenden en vakanties. Dit geldt voor toeristen, maar ook voor bewoners van het eiland Bali zelf.

Pura Ulun Danu Bratan

Alle informatie over de Ulun Danu Bratan tempel

De tempel is strategisch gelegen aan het meer dat het noorden met het zuiden van Bali met elkaar verbindt. Pura Ulun Danu Bratan betekent dan ook letterlijk de ‘bron tempel van het meer Beratan’. Deze tempel is één van de meest bewonderenswaardige en iconische tempels van het hele eiland samen met de Uluwatu tempel en Tana Lot aan de kust. Een overzicht van alle tempels op Bali vind je op onze website.

Geschiedenis

Pura Ulun Danu Bratan is in de 17e eeuw gebouwd voor het aanbidden van de belangrijkste drie eenheid voor Hindoes. Dit zijn de goden Brahma, Vishnu en Shiva. De tempel is ook gebouwd om de godin van het meer, Dewi Danu, te eren. Vanwege de ligging aan het meer en het relatief koele klimaat in de omgeving is Pura Ulun Danu Bratan een veel bezochte locatie.

De geschiedenis van de tempel gaat terug naar de opkomst van het Mengwi koninkrijk. Bij archeologische opgravingen zijn er onder andere een sarcofaag en een stenen bord gevonden die dateren uit de 5e eeuw voor Christus. Dit toont aan dat het gebied toen al bewoond werd door mensen.

Indeling van het tempelcomplex

Pura Ulun Danu Bratan is een ‘zwevend’ tempelcomplex en bestaat uit vier groepen met heiligdommen. Eén van deze heiligdommen is de prominente Lingga Petak schrijn in het oosten. Daar bevinden zich vier poorten die elk een punt van het kompas voorstellen. De tweede groep met heiligdommen staat in het westen. Dit is een eerbetoon aan een andere tempel die op de heuvel van Puncak Mangu staat. Deze groep wordt gezien als het symbool van de vruchtbaarheid voor de boden. De Puncak of heuveltop van Mangu ligt ten noordoosten van het meer van Beratan.

Zwevende tempel

De tempel van Pura Ulun Danu Bratan lijkt te zweven doordat het oppervlak van het meer van Beratan een reflecterende werking heeft. Beeld daarbij de bergketens op de achtergrond in en je hebt een sprookjesachtig plaatje.

Ulun Danu Bratan tempel Bali

Zodra je de tempelpoorten betreedt is de typische Balinese architectuur direct kenbaar. Dit is terug te zien in de tempels, de gebouwen en alles in en rond het tempelcomplex. De daken van de heiligdommen zijn in lagen op gesteld. De drie belangrijkste heiligdommen zijn hier gewijd aan de aanbidding van de god Vishnu waar 11 lagen voor zijn, de god Brahma met 7 lagen en de god Shiva waar 3 lagen voor zijn. Omdat het tempelcomplex uit lagen is opgebouwd en aan het meer ligt zorgt dit voor een zwevend effect in de weerspiegeling van het water. Dat is dan ook zeker een locatie voor het maken van prachtige foto’s.

Pelgrims

Net als vele andere tempelcomplexen op Bali is ook Pura Ulun Danu Bratan een plaats waar veel pelgrims naar toe komen. Vooral op feestdagen volgens de Hindoeïstische kalender is dit een druk bezochte plek. De ceremonie waarmee de verjaardag van de tempel Pura Ulun Danu Bratan wordt gevierd wordt ook wel Piodalan genoemd. Deze vindt plaats op elke Kliwon Julungwangi dinsdag volgens de Pawukon kalendercyclus van Bali. Deze dag is eens in de 210 dagen. Een grotere ceremonie vindt eens in de 420 dagen plaats. Op andere dagen is het aanzienlijk rustiger bij het tempelcomplex en kun je vaak in alle rust genieten van de gebouwen, het uitzicht en de omgeving van Pura Ulun Danu Bratan.

Faciliteiten

Naast een bezoek aan de tempel is het ook mogelijk om de omgeving op verschillende manieren te verkennen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door een traditionele boot, een Jukung, te huren en het meer op te varen. Het is ook mogelijk om een gemotoriseerde boot te huren en het tempelcomplex vanaf het meer te bezichtigen. Voor de echte avonturiers is het mogelijk om aan de andere kant van het meer verschillende watersporten te beoefenen. Zo kun je parasailen of een jetski huren en het meer op gaan. In de buurt van het tempelcomplex worden ook vistuig en aas verhuurd zodat je in alle rust kunt gaan vissen. Verder vindt je in de buurt de Eka Karya Botanische tuinen die ook zeker een bezoekje waard zijn.

Handig om te weten

Als je een bezoek brengt aan Ulun Danu Bratan dan betaal je een toegangsprijs van 10.000 Indonesische Roepia’s als buitenlandse toerist. Binnenlandse toeristen betalen maar 7.500 Indonesische Roepia’s voor een bezoek aan de tempel. Het tempelcomplex is geopend van 8:00 in de ochtend tot 18:00 in de avond. Je vindt de Ulun Danu Beratan tempel aan de westelijke oever van het Beratan meer bij het dorp Candi Kuning. Dit ligt in het gebied Bedugul in de regio Tabanan op het eiland Bali. Bekijk hieronder de locatie van de tempel op Bali.

0 0 stemmen
Geef beoordeling