Pura Taman Ayun

Op het eiland Bali, in de staat Badung, in het dorp Mengwi staat de Pura Taman Ayun. Deze tempel bevindt zich op ongeveer 17 kilometer ten noordwesten van Denpasar. Het tempelcomplex is opgebouwd uit prachtige gebouwen die een ware lust voor het oog zijn.

Pura Taman Ayun

Alle informatie over Pura Taman Ayun

De Pura Taman Ayun, Pura betekent tempel, is gebouwd rond 1634 door de toenmalige koning van het Mengwi koninkrijk, Tjokerda Sakti Blambangan. Het complex is voornamelijk geïnspireerd op Chinese architectuur en is rond 1937 grondig gerestaureerd. Tip: bekijk ons overzicht met alle mooiste tempels op Bali.

Mooie bijzondere tempel die bestaat uit verschillende onderdelen

Voorouders

De torens het heiligdom vormen het grootste gedeelte van het aanzicht van Taman Ayun. Deze torens zijn een gebaar aan de bewoners van Mengwi als eerbied voor hun voorouders. Deze tempel wordt dan ook beschouwd als de ‘moeder’ tempel van Mengwi. Pura Taman Ayun was een belangrijke plek voor het doen van gebeden door Mengwi inwoners. Hierdoor hoefden de mensen niet ver te reizen naar andere grote hoofdtempels zoals de Besakih tempel, in Karangasem, de Batukaru tempel in Tabanan of de Batur tempel in Kintamani.

Onderdelen van de tempel

Pura Taman Ayun tempel

Het complex met tempels is opgezet met vier verschillende afdelingen. Deze onderdelen hebben elk een eigen rang waarbij het ene deel hoger in aanzien staat dan de ander. Het eerste deel is de ‘Jaba’ ook wel de buitenste divisie genoemd. Dit deel is alleen toegankelijk via één ingang en een loopbrug over verschillende vijvers. Eenmaal binnen is een grote hal waar bijeenkomsten en ceremonies plaatsvinden. Vanaf hier is een grote fontein te bewonderen met sproeiers in elk van de belangrijke richtingen.

Tweede en derde deel

De volgende delen van de Pura Taman Ayun liggen iets hoger. Om deze te kunnen betreden moet je als bezoeker door een tweede poort waar je terecht komt in Bale Pengubengan, een onderkomen met elementen die de 9 Hindoe goden uitbeelden die de 9 punten van het kompas bewaken. Dit wordt ook wel Dewata Nawa Sanga genoemd. In het oosten van dit deel is een kleine tempel met de naam Pura Dalem Bekak. In het westen staat een klokkentoren met een hoogte van 8 meter. Deze toren wordt Bale Kulkul genoemd en kan worden beklommen voor een spectaculair uitzicht.

4e deel

Het laatste en 4e deel van de Pura Taman Ayun is ook het heiligst. Deze plek wordt de Utama Mandala genoemd. De centrale poort is rijkelijk versierd en wordt alleen geopend voor ceremonies om zo toegang te geven voor gewijde relikwieën en andere heilige zaken. In het oosten is een poort aanwezig voor de normale toegang buiten ceremonies om. De verschillende niveaus van de Pura Taman Ayun zorgen voor een fraaie horizon.

Kosmologische niveaus

De niveaus geven de drie kosmologische niveaus aan die bekend zijn in het Hindoeïsme op Bali. De wereld van de mens, het rij van de goden en het bovenste goddelijke niveau. In oude teksten van de Adhiparwa staat beschreven dat de Pura Taman Ayun staat de berg Mahameru vertegenwoordigd in het ‘karnen van de zee van melk’. Vrij vertaald betekent dit het vormen van de kosmologische wereld. De poelen die zich om het tempel complex bevinden waren ooit plekken van de koninklijke familie. Deze zijn tegenwoordig niet meer toegankelijk voor bezoekers.

Goed om te weten

Het is aan te raden om vroeg te vertrekken naar Pura Taman Ayun in verband met drukte. Tijdens feestdagen wordt het tempel complex extra druk bezocht door pelgrims. Een bezoek aan Pura Taman Ayun is vaak onderdeel van georganiseerde reizen en anders is het zeker een aanrader. Tegenover de tempel is een museum te vinden waar informatie wordt gegeven over het Hindoeïsme, de Taman Ayun tempel en verschillende rituelen rondom dit heilige complex. Bekijk hieronder de locatie van de Taman Ayun tempel:

0 0 stemmen
Geef beoordeling