Mooiste tempels Bali

Het Indonesische eiland Bali is een populaire vakantiebestemming waar genoeg te beleven valt. Naast de schone natuur, de resorts en de stranden waar je terecht kunt om te ontspannen, is dit eiland ook zeer rijk met veel verschillende culturele aspecten. Op het eiland zijn tientallen Balinese tempels te vinden die gewijd zijn aan het aanbidden van Hindoeïstische goden of afkomstig zijn uit het Boeddhisme.

Overzicht van de mooiste tempels op Bali!

De meeste tempels zijn als toerist te bezoeken mist je gepast gekleed bent. Hieronder vindt je dan ook een groot aantal van de mooiste tempels Bali met informatie over de tempel en de locatie waar je deze op Bali kunt bezoeken.

1) Pura Tanah Lot

Tanah Lot tempel

Een zeer bijzondere Hindoeïstische tempel is de Pura Tanah Lot of tempel van Tanah Lot. Deze tempel is gebouwd op een uitstekende rots voor de kust van het eiland. De tempel is tijdens eb te bereiken en te aanschouwen. Volgens de legende van deze tempel is het complex gebouwd doordat een priester van het Majahapit koninkrijk in 1489 van Java naar Bali kwam om de bewoners te bekeren. Het hoofd van het nabijgelegen dorp was hier niet van gediend en wilde de priester verjagen. De priester vertrok niet maar haalde een rots uit de zee omhoog terwijl hij vleugels had die in zeeslangen veranderden. De benaming betekent dan ook vrij vertaald ‘in de zee’.

2) Tirta Empul

Heilige tempel Tirta Empul Bali

Eén van de andere vele tempels Bali is de Tirta Empul tempel. Deze tempel vindt je in het centrum van het eiland bij het dorp Manukaya. De tempel is gebouwd in 960 na Christus en is een belangrijke trekpleister voor Pelgrims en toeristen. De tempel van Tirta Empul is gebouwd op een waterbron, er zijn dan ook verschillende visvijvers, baden en vijvers te vinden. Voor pelgrims is het mogelijk om zich te wassen in deze baden die gevuld worden met ijskoud water uit de bron. Volgens de legende is de bron ontstaan doordat een kwade heerser de goden boos had gemaakt en hij als wraak een giftige bron heeft gemaakt met duistere magie. De legers van de goden die hem achtervolgden dronken hieruit en werden geveld. Daarop heeft één van de goden de bron veranderd in een heilige bron met helende krachten.

3) Besakih tempel

Pura Besakih tempel

De Besakih tempel op Bali is waarschijnlijk wel één van de mooiste tempels Bali. Deze tempel wordt beschouwd als de moeder van alle tempels op het eiland. Als sinds de oudheid wordt de plek waar de huidige tempel staat gebruikt als heilige plaats. Je vindt deze tempel op een hoogte van 1000 meter op de zuidwestelijke helling van de berg Agung. In de tempel zijn 86 verschillende heiligdommen te vinden die elk aan andere goden gewijd zijn. Breng je een bezoek aan deze moeder van de tempels Bali dan is het aan te raden om gebruik te maken van de officiële gidsen die te herkennen zijn aan hun traditionele Batik shirts.

4) Pura Taman Ayun

Pura Taman Ayun

Op 17 kilometer ten noordwesten van de stad Denpasar kun je een bezoek brengen aan de Pura Taman Ayun. Dit is één van de oudere tempels Bali die in 1634 is gebouwd in opdracht van de toenmalige koning van het koninkrijk Mengwi. Dit koninkrijk had nauwe banden met China, dat is dan ook de reden dat je veel Chinese architectuur kunt herkennen in de bouwwerken van de heiligdommen die hier aanwezig zijn. Een bezoek aan deze tempel is net als meer van de mooiste tempels Bali vaak inbegrepen bij georganiseerde reizen naar het eiland.

 5) Pura Ulun Danu Bratan

Pura Ulun Danu Bratan

Op het eiland Bali is een groot meer te vinden, het Beratan meer. Aan de rand van dit meer staat de Pura Ulun Danu Bratan tempel. Deze tempel is gewijd aan de goden Brahma, Vishnu en Shiva die ook bekend staan als de drie eenheid voor Hindoes. De tempel is gelegen aan het meer en door de vormgeving en de verschillende niveaus lijkt het door de weerspiegeling op het water dat de tempel zweeft. Dat is ook één van de redenen waarom deze tempel tot de mooiste tempels Bali gerekend kan worden. Naast een bezoek aan de tempel kun je hier ook recreëren op het meer.

6) Goa Gajah

Goa Gajah: olifantentempel

Goa Gajah ofwel Olifant Grot, is een toeristische trekpleister en heilige plaats voor Hindoeïstische pelgrims in de buurt van het centrum van de stad Ubud op Bali. Deze grot is gelegen in het dorp Bedulu en is versierd met grottekeningen en sculpturen die verschillende figuren uit de Hindoeïstische mythologie moeten voorstellen. Deze spirituele plek werd waarschijnlijk al in de 8e eeuw na Christus gebruikt voor het doen van gebeden. Zeker een bezoekje waard als je meer wilt weten over de tempels Bali.

7) Pura Batuan tempel

Pura Batuan temple Bali

Eén van de andere Tempels Bali in de buurt van het plaatsje Ubud is de Pura Batuan tempel. Deze tempel stamt uit de 11e eeuw en geeft een goed beeld van de Balinese cultuur en architectuur. De tempel is gebouwd om de goden Brahma (de schepper), Vishnu (de aanbidder) en Shiva (de vernietiger) te eren. In 1992 is het tempelcomplex gerestaureerd en in zijn oude glorie terug gebracht. Als er geen ceremonies in de tempel worden gehouden dan vindt je in het complex verschillende kunstenaars die typische Balinese kunst verkopen.

8) Garuda Wisnu Kencana

De kop van Garuda Wisnu Kencana

Het Garuda Wisnu Kencana is in tegenstelling tot wat je zou verwachten niet één van de tempels Bali. Dit is een park gelegen op het eiland waar je één van de grootste beelden ter wereld kunt zien. Hier staat het beeld van de god Vishnu (Wisnu) die op de rug rijdt (Kencana) van een grote heilige vogel (Garuda). De bouw van dit beeld heeft jaren geduurd en in 2018 is het werk voltooid. Rondom het 260 meter hoge beeld kun je in het park terecht om tot rust te komen, kunst te bekijken en de lokale Balinese gebruiken kunt aanschouwen.

9) Gunung Kawi Sebatu

Entree van Gunung Kawi Sebatu tempel

De meeste tempels Bali zijn zeer druk bezocht en geliefd bij toeristen. Een tempel die minder druk bezocht wordt ligt op een afstand van ongeveer 12 kilometer bij het plaatsje Ubud vandaan. Dit is de Gunung Kawi Sebatu waar je verschillende baden kunt vinden die gevuld zijn met water uit lokale bronnen die op deze locatie samen komen. Om toegang tot de tempel te krijgen moet je een entree prijs betalen van 15.000 Indonesische Roepia als volwassene of 7.500 Indonesische Roepia voor kinderen.

10) Kehen tempel

Kehen temple op Bali

De Kehen tempel is te vinden bij het dorpje Cempaga. Deze tempel is gebouwd in de 11e eeuw maar werd waarschijnlijk al 2 eeuwen eerder gebruikt als heilige plaats. Het complex is gebouwd in opdracht van het koninkrijk Bangli dat goede contacten onderhield met China. Dat is dan ook de reden dat hier veel borden van Chinees porselein te zien zijn. Typisch voor de Kehen tempel zijn de heiligdommen die daken hebben die uit meerdere lagen zijn opgebouwd. 

11) Lempuyang tempel

Lempuyang emple

Op een hoogte van 1175 meter boven zeeniveau kun je op de berg Lempuyang de gelijknamige tempel bezoeken. De Lempuyang tempel kan worden bereikt door met een motortaxi de verharde weg vanaf het dorp aan de voet van de berg te volgen. Aan het einde van de verharde weg is het dan mogelijk om de rest van de berg te beklimmen via een trap met meer dan 1700 treden. Vanaf de top van de berg heb je een geweldig uitzicht op de tempel en het dal.

12) Meduwe Karang tempel

Op 15 kilometer van het strand op ongeveer een half uur rijden van de stad Singaraja kun je een andere van de tempels Bali bezoeken. Daar kun je terecht bij de Meduwe Karang tempel die in 1890 gebouwd is. Bijzonder aan deze tempel zijn de kenmerkende beelden en bouwstijlen die gebruikt zijn. De architectuur is herkenbaar door de Balinese stijl die je er in terug ziet. Wat zeer bijzonder aan deze tempel is, is de afbeelding van een fietser die is uitgehouwen. Deze fietser stelt de Nederlandse kunstenaar Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp voor die als eerste Europese kunstenaar het eiland bezocht en per fiets verkende.

13) Pura Beji

Pura Beji

De Pura Beji tempel is in de 15e eeuw gebouwd en ligt op een afstand van ongeveer 7 kilometer van de hoofdstad van Bali vandaan. Deze tempel bestaat uit veel verschillende heiligdommen die gemaakt zijn van wit zandsteen. De naam van de tempel betekent zuivering door heilig water. De tempel heeft deze naam gekregen omdat het complex gebouwd is op de plek waar volgens de legende een heilige bron ontspringt. Deze bron wordt door de lokale bevolking aanbeden omdat die voor de vruchtbaarheid van de landbouwgronden zou zorgen.

14) Pura Gunung Lebah tempel

Pura Gunung Lebah Temple

In het midden van de plaats Ubud op het eiland Bali vind je de Pura Gunung Lebah tempel. Dit complex uit de 8e eeuw is één van de mooiste tempels Bali. De tempel is opgebouwd uit verschillende lagen die de verschillende kosmologische niveaus van het Hindoeïsme voorstellen. Ook hier vind je heiligdommen die zijn voorzien van torens met verschillende niveaus. Rondom de tempel zijn verschillende routes te bewandelen die door de groene en mooie natuur van het eiland lopen.

15) Pura Taman Saraswati

Taman Saraswati in Ubud

De Pura Taman Saraswati is te vinden in de plaats Ubud centraal gelegen op Bali. De tempel is gebouwd in 1952 in opdracht van de toenmalige prins van Ubud. Deze tempel is bedoeld voor het eren van de god Sarasvati die volgens het Hindoeïsme de god is van de literatuur, de muziek, de kunsten en kennis. De tempel heeft een wonderschone aanblik vanwege de vijvers met lotus bloemen die voor de tempel ligt. Je betreedt het complex door een brug over te lopen die over deze vijvers leidt. Aan de achterzijde van het tempelcomplex is een restaurant waar je kunt eten terwijl je zicht hebt op deze bijzondere locatie.

16) Sakenan tempel

Vlakbij de stad Denpasar ligt voor de kust van Bali een klein schiereiland Serangan. Dit eiland is tegenwoordig via een weg te bereiken die vanaf het vaste land loopt. Op het eiland vindt je één van de tempels Bali rijk is. Deze tempel is gebouwd in de 10e eeuw met als doel de religie en de cultuur op het eiland te hervormen. De tempel is gebouwd van kalksteen en koraal dat afkomstig is uit koraalriffen die in de zee rondom het eiland liggen. Deze tempel is zeker de moeite waard om te bezoeken vanwege de architectuur en de cultuur die je hier kunt ontdekken.

17) Taman Ayun tempel

Een van de andere vele tempels Bali is de Taman Ayun tempel. Deze tempel is gelegen op een afstand van 17 kilometer van de stad Denpasar. Het complex is afgerond in 1634 en is gebouwd in opdracht van de koning van het Mengwi koninkrijk. Dit koninkrijk onderhield goede banden met China wat ook goed terug te zien is in de architectuur en de vormgeving van de tempel. In 1937 is het complex grondig gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld. Een bezoek aan deze tempel is vaak onderdeel van georganiseerde reizen.

18) Ulun Danu Batur tempel

Ulun Danu Batur Temple

Een relatief jonge tempel is de Ulun Danu Batur tempel in Kintami, centraal gelegen op Bali. Deze tempel is gebouwd in 1926 omdat het oude complex, dat gebouwd was in de 17e eeuw, beschadigd was geraakt door de nabijgelegen vulkaan. De vorige tempel raakte door uitbarstingen in 1917 en 1921 zo beschadigd dat de heiligdommen verplaatst werden naar een verder gelegen locatie. Met 9 verschillende tempels en meer dan 200 heiligdommen en paviljoens is dit zeker één van de mooiste tempels Bali.

19) Vihara Dharmayana Kuta

Vihara Dharmayana tempel in Kuta

Naast Hindoeïstische tempels vind je op Bali ook Boeddhistische tempels zoals de Vihara Dharmayana Kuta. Deze tempel is te vinden in Kuta langs een drukke weg. Als je de tempel betreed merk je niks meer van de drukke omgeving rondom het complex. Deze tempel is gebouwd in 1876 door Chinezen die op Bali woonden. Je kunt hier in alle rust bidden of ceremonies aanschouwen. Net als voor Hindoeïstische tempels is het ook bij deze tempel verplicht om gepast gekleed te zijn als je hier een bezoek aan wilt brengen. De tempel is dagelijks gratis te bezoeken van 9.00 tot 20.00.

0 0 stemmen
Geef beoordeling