Pura Beji

In het dorp Sangsit, dat in het noorden van het eiland Bali ligt, vind je de Pura Beji tempel oftewel de Beji tempel. Pura betekent in deze context namelijk tempel. De tempel is in de 15e gebouwd toen Bali onderdeel was van het koninkrijk Majapahit van Java.

Alles over de Pura Beji tempel

De Pura Beji Sangsit is de centrale tempel van het dorp en wordt voornamelijk gebruikt door boeren om er te komen bidden en om de goden te eren. Als je op Bali bent en een tour langs het oosten van het eiland maakt dan is deze tempel zeker één van de zaken die je gezien moet hebben. Interesse in het bezoeken van meer tempels op Bali? Klik dan op de voorgaande link voor ons overzicht.

Pura Beji Sangsit

Omgeving

Je vindt de Pura Beji tempel in het dorp Sangsit dat op een afstand van ongeveer 7 kilometer ten oosten van de hoofdstad van de regio Singaraja bevindt. Singaraja is de voormalige hoofdstad van Bali totdat in 1958 Denpasar de hoofdstad van het eiland werd. De tempel ligt ook op een afstand van het bekende strand van Lovina. De muren van de Pura Beji tempel zijn door de tijd verweerd en geven daardoor een karakteristieke uitstraling aan het geheel. Rondom de muren vind je goed onderhouden gazons en prachtige tropische tuinen.

De tempel

Tempel Pura Beji Bali

Het complex van Pura Beji bestaat uit verschillende heiligdommen die zijn opgetrokken uit muren van wit zandsteen. Veel delen van deze muren zijn bedekt met houtsnijwerken die beeldend verhalen over figuren en dieren uit hindoeïstische verhalen. Het gaat hierbij om een mengeling van fabels en legendes. De afbeeldingen en beelden tonen onder andere slangen, demonen en bewakers. Om bij de Pura Beji te komen loop je over een stenen trap die aan weerszijden wordt geflankeerd door veel beelden. Als liefhebber van kunst, natuur, architectuur en schoonheid kun je hier dan ook gerust een uur rondlopen.

Naam

De naam van de tempel, Pura Beji, betekent in de lokale taal zuivering door heilig water. Dat komt omdat de Pura Beji tempel bovenop een bron is gebouwd. Deze bron werd en wordt nog steeds door boeren vereerd omdat de bron zorgt voor vruchtbaarheid van de grond waarop zij gewassen verbouwen. Geen wonder ook dat in de Pura Beji tempel de godin van de rijst en vruchtbaarheid, Dewi Sri, wordt aanbeden. Zeer bijzonder zijn ook twee standbeelden die er in de tempel te vinden zijn. Dit zijn standbeelden van twee Nederlandse soldaten die als musici zijn afgebeeld met een gitaar en een rebab in de handen.

Locatie van Pura Beji

Wil jij de tempel Pura Beji bezoeken? Bekijk dan de locatie en combineer je bezoek met een andere plek op Bali. Hieronder hebben we de interactieve kaart geplaatst, zodat je jouw bezoek goed kunt plannen.

0 0 stemmen
Geef beoordeling