Goa Gajah

De grot Goa Gajah is een plek waar veel historie van Bali te vinden is. De naam van deze grot betekent vrij vertaald ‘Olifant Grot’. Je vindt deze toeristische trekpleister op ongeveer 6 kilometer afstand van het centrum van Ubud aan de rand van het dorp Bedulu. De Goa Gajah behoort tot een van de vele tempels op Bali.

Goa Gajah: olifantentempel

Alle informatie over de grot Goa Gajah

De grot is versierd met rotstekeningen, heeft een centrale grot met een meditatieruimte, heeft zwembaden en fonteinen die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Deze bijzondere plek is al honderden jaren oud en is daardoor ook een interessante plek voor archeologische vondsten.

Geschiedenis

Goa Gajah zoals die vandaag de dag te bezoeken is dateert uit de 11e eeuw. Het is gebouwd als een spirituele plek waar mensen naar toe konden om te mediteren. Aan de hand van de verschillende stijlen die in de grot te vinden zijn is te zien dat de grot ook gebruikt is voor Hindoeïstische ceremonies. Deze invloeden dateren zelfs al uit de 10e eeuw. Bij archeologische vondsten in en rond Goa Gajah zijn zelfs elementen uit het boeddhisme gevonden die teruggaan naar de 8e eeuw. In het complex is een zwembad dat in 1954 bij opgravingen naar boven is gekomen. Rondom dit zwembad staan 5 standbeelden, dit waren er waarschijnlijk 7, met afbeeldingen van hindoe heilige. De vazen die de beelden vasthouden zijn fonteinen die het bad van water voorzien.

Het complex

Goa Gajah tempel Bali

Bij binnenkomst in Goa Gajah kom je terecht in een grote ‘Wantilan’. Dat is een welkomstruimte. Ook vind je hier veel oude stenen beelden die verschillende figuren uitbeelden. Een groot deel van deze beelden is gerestaureerd naar de vroegere glorie. De grot van Goa Gajah zelf is niet heel diep. In de grot staan 3 stenen beelden van goden die gewikkeld zijn in rode doeken, gele doeken en zwarte doeken. De grot zelf is aan het plafond en de muren zwart van de roet die veroorzaakt is door het vele branden van wierook. De inhammen laten plaatsen zien waar vroeger priesters konden mediteren.

Noord en zuid

In het noorden van het complex vind je voornamelijk boeddhistische invloeden. Het zuiden van Goa Gajah wordt omgeven door verschillende rijstvelden. Er zijn hier ook veel kleine stroompjes met water die allemaal naar de rivier de Petanu leiden. Deze rivier is ook bekend vanwege verschillende lokale legendes. Het complex van Goa Gajah is op een heuvel gebouwd omdat op deze plek twee stroompjes met water samenkwamen. De kruising die de stroompjes vormden wordt ook wel een ‘campuhan’ genoemd. In vroegere tijden werd deze plaats dan ook als een heilige plek beschouwd.

Naam Goa Gajah

De naam Goa Gajah betekent letterlijk ‘Olifant Grot’. Toch zal je hier niet snel een olifant tegen komen. Over de oorsprong van de naam zijn verschillende theorieën die de ronde doen. De nabijgelegen Petanu rivier werd vroeger ook wel Lwa Hajah genoemd, ‘Rivier Gajah’. Het is mogelijk dat de naam hiervan afkomstig is. Andere verhalen vertellen dat de naam Gajah, Olifant, komt door de stenen figuur in de grot die de Hindoe god Ganesh moet voorstellen. Deze god wordt afgebeeld met het hoofd van een olifant. Het is ook mogelijk dat de naam van Goa Gajah komt van de naam Antakunujarapada, wat grofweg vertaald olifantengrens betekent. De ingang van de grot laat dan ook een groot dreigend gezicht zien waarbij de mond de deur is om binnen te komen. In de rotswand zijn verschillende dieren uit het bos uitgehouwen en het gezicht wordt dan ook wel gezien als het gezicht van een olifant.

Praktische informatie

Het terrein van Goa Gajah ligt vlakbij een weg met een parkeerplaats. Hier in de buurt vind je verschillende souvenirwinkels en tentjes waar je eten of drinken kunt halen. Goa Gajah is elke dag geopend van 8:00 tot 16:00 uur. Het is verplicht om gepaste kleding te dragen, je hebt dan ook de mogelijkheid hiervoor om een sarong of een sjerp te huren bij de ingang. De toegang voor volwassenen is 15.000 Indonesische roepia en voor kinderen is dit 7.500 Indonesische roepia.

Voor vrouwen is het verboden om het heiligdom te bezoeken tijdens de menstruatie periode. De tempel viert zijn jubileum of ‘Piodala’ op Anggara Kasih Prangbakat dinsdag volgens de Balinese Pawukon kalender. Deze kalender telt 210 dagen en verschilt van de kalender die wij gebruiken.

Voor de locatie van het complex gebruik je de onderstaande kaart:

0 0 stemmen
Geef beoordeling