Besakih tempel

Op een hoogte van 1000 meter vindt je op de zuidwestelijke hellingen van de berg Agung op het eiland Bali de Besakih tempel. Deze tempel staat al meer dan 1000 jaar bekend als de ‘moedertempel’ van Bali. Het complex is uniek en wordt gevormd door 86 tempels. De belangrijkste van deze tempels is de Pura Penataran Agung oftewel de Grote tempel van Staat.

Pura Besakih tempel

Alle informatie over de Besakih tempel op Bali

Het Besakih tempel complex is het grootste en heiligste tempel complex van heel Bali. De tempels worden omringd door adembenemende natuur zoals rijstvelden, heuvels, bergen, bossen en beken.

Mooi gelegen tempelcomplex waar je wel even zoet bent met het bezichtigen

Het tempelcomplex

De Besakih tempel en het complex met de vele tempels bevindt zich op een hoogte van ongeveer 1000 meter. Alleen de tocht naar de tempels toe is al adembenemend. Dit wordt dan ook vaak als speciale bedevaart gedaan door Balinezen zelf. De heilige berg, waar de tempels zich bevinden kan worden beklommen met verschillende trappen. Iedere tempel heeft zijn eigen kenmerken en functie. Het complex van Besakih heeft 3 tempels die gewijdt zijn aan de Hindoe drie eenheid. Dit zijn de Pura Penataran Agung in het midden, gewijd aan de god Shiva, de Pura Kiduling Kreteg voor de god Brahma Pura Batu Madeg voor de god Vishnu.

Besakih tempel Bali

Geschiedenis van de Besakih tempel

De tempel van Pura Batu Madeg bevat een centrale steen die aantoont dat het gebied van de Besakih tempel al sinds de oudheid als een heilige plaatst wordt beschouwd. In de 8e eeuw had een monnik visioenen voor het bouwen van huizen voor mensen. Veel van zijn volgers stierven of werden ziek tijdens de bouw. Toen het complex klaar was heette het Basuki aar de draken god Naga Besukian die volgens de legende op de berg woonde. Toen het Majapahit rijk het eiland in 1343 veroverde werd Besakih de belangrijkste tempel van het eiland. Er zijn verschillende restauraties aan het complex geweest. Onder andere na de aardbeving van 1917 en een vulkaanuitbarsting van de Agung berg in 1963.

De omgeving

Naast de 3 tempels die gewijd zijn aan de heilige drie eenheid voor Hindoes zijn er nog talloze andere tempels. De Besakih tempel met de drie tempels is de enige tempel die open is voor publiek. Andere tempels zijn alleen toegankelijk voor pelgrims en hindoes. Rondom de grootste tempel, Pura Penataran Agung, zijn er verschillende gebieden die zeven lagen van het universum voorstellen. Deze lagen hebben elk hun eigen heiligdommen.

Wetenswaardigheden

De Besakih tempel is sinds 1995 genomineerd om op de lijst van Werelderfgoed te komen. Tot op heden is dat nog niet get geval. Jaarlijks worden er minstens 70 ceremonies op religieuze vieringen gehouden in de Besakih tempel. Dit is omdat elke tempel zijn eigen verjaardag heeft. Daarnaast worden ook de grote feestdagen van de Hindoes gevierd. Alleen de grootste tempel van het complex is vrij te bezoeken. De andere heiligdommen kunnen niet worden betreden als je geen pelgrim of hindoe bent.

Bezoeken

Wil je de Besakih tempel bezoeken dan is het verstandig om gebruik te maken van een officiële gids. Deze kun je herkennen aan hun traditionele batik shirts met daarop een symmetrisch patroon. Let hier goed op omdat het overdag zeer druk is bij het complex. Er zijn dan veel toeristen, straatverkopers en sjacheraars.

Het is aan te raden om in de avond of in de ochtend naar de tempel te gaan omdat het dan vaak rustiger is. Omdat deze plaats een heilige plaats is moet je gepast gekleed zijn. Het is dan ook mogelijk om Sarongs of Sjerpen te huren. De officiële openingstijden zijn van 8:00 tot 17:00 maar de tempel is eigenlijk 24 uur per dag geopend. Het is aan te raden om iemand met lokale kennis mee te nemen als je hier een bezoek brengt. Hieronder vind je de locatie van de tempel om te bepalen wanneer en via welke route je deze tempel het beste kunt bezoeken.

0 0 stemmen
Geef beoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties