Eten en drinken op Bali

De meeste toeristen die op Bali komen zijn helemaal weg van het lekkere eten. De Balinese en Indonesische gerechten zijn voornamelijk op rijst gebaseerd. Echter is Bali inmiddels het toeristencentrum van Azië en vind je er gerechten van over de hele wereld. Je komt er o.a. Italiaanse restaurants tegen, Chinese, Koreaanse, Japanse, Spaanse, Thaise of nog veel meer soorten gerechten. Op het gebied van eten kom je dus niks tekort tijdens je vakantie.

Toch raden we het je zeker aan om zoveel mogelijk van de Indonesische en de Balinese keuken te proberen. Om je een indruk te geven van verschillende gerechten die typisch Balinees zijn benoemen we er hieronder een aantal. Ook bij veel hotels en appartementen op Bali bieden ze allerlei locatie gerechten aan om van te smullen.

Balinese gerechten

Indien je nog niet eerder op Bali bent geweest dan is de kans groot dat de namen je anders niks zeggen, want het is een gemiste kans indien je de gerechten niet uitprobeert. De meeste gerechten worden vrij pittig gemaakt met sambal. Ben jij geen liefhebber van pittig eten? Zeg er tijdens het bestellen dan bij dat je het niet pittig wilt. In het Indonesisch geef je dit aan met ‘Tidak pedas’. Tidak betekent ‘nee’ en pedas betekent ‘pittig’. Hieronder benoemen we de meest bekende Indonesische gerechten. Deze zijn te vinden bij veel lokale warungs. Warung betekent eetkraam.

  • Nasi goreng. Een gerecht waar je tijdens je vakantie naar Bali niet omheen kunt is de nasi goreng. Deze kennen we in Nederland ook en is tijdens de koloniale periode van Indonesië ook naar Nederland gekomen. Nasi goreng bestaat uit gebakken rijst met wat groenten en eventueel kip er doorheen. Er zijn verschillende soorten nasi goreng. Je kunt kiezen voor een nasi goreng met kip (ayam) of een nasi goreng met garnalen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een mie goreng. In plaats van rijst wordt de mie goreng bereid met noodles. Vaak zit er bij een nasi- of een mie goreng ook kroepoek, een gebakken ei en wat losse groenten.
  • Beef rendang – Dit gerecht wordt gemaakt van rundvlees en is erg populair in Indonesië en bij de meeste toeristen. Je kunt het halen bij lokale warungs, maar ook veel normale restaurants bieden beef rendang aan. Het vlees en de eventuele groenten worden gekookt in kokosmelk en in kruiden. Verder krijg je er een portie rijst bij. Rendang kun je ook halen wat bestaat uit kippenvlees, geit of eend, maar de beef rendang (rundvlees) is het meest populair.
  • Nasi campur – De nasi campur bestaat uit kip, varken, ei, verschillende groeten, tempé en tahoe. Aan een nasi campur heb je een diverse maaltijd en deze bevalt bij de meeste mensen dan ook erg goed. Ook bij de nasi campur krijg je een portie rijst.
  • Babi guling – Babi guling is ook een bekend gerecht. Dit is geroosterd speenvarken.
  • Gado Gado – Denk je tijdens je vakantie niet voldoende groenten binnen te hebben gekregen? Dan moet je misschien een gado gado bestellen. Een gado gado zijn verschillende groenten met satésaus.
  • Lontong – Ook kom je op verschillende plekken lontong tegen. Dit zijn grote brokken rijst die in banaan bladeren aan elkaar worden gebakken. Samen met kipsaté of varken kun je deze als gerecht krijgen.
  • Bakso – Deze vind je op veel plekken langs de kant van de weg. Bakso herken je aan een persoon die met een wagenkar loopt waar ramen in zitten. Op de ramen staat vaak het woord ‘bakso’. Het bestaat uit een soort bouillon met gehaktballen en vaak wat noodles.

Drinken

Wil je tijdens je vakantie ook kunnen genieten van een biertje? Dan vind je op Bali de Bintang. Dit is het bier wat ze in Indonesië drinken. Met het warme weer op Bali is het heerlijk genieten van een grote Bintang. Verder kun je de lokale drank Arak uitproberen.

Het wordt afgeraden om uit de kraan te drinken. Dit water is niet schoon en het bevat veel chloor. Wanneer je het kraanwater toch drinkt dan is er een kans dat je er buiktyfus van krijgt. Om water te drinken kun je flessen water in de supermarkt kopen.

Tot slot is het een echte aanrader om een kokosnoot te drinken met het warme weer. Deze kun je bij kraampjes langs de weg halen, maar ook bij veel restaurants. Een heerlijke grote kokosnoot zit erg veel sap in en deze is niet te vergelijken met de kokosnoten uit Nederland.

Lokale markten

Verspreid over heel Bali zijn ook lokale markten te vinden. Op deze lokale markten vind je de meeste van de bovengenoemde gerechten. Zorg dat je de namen onthoud, want in veel gevallen hebben ze op markten alleen de namen van de gerechten en wordt er niet beschreven waar het gerecht uit bestaat. Het bezoek van een lokale markt is ook tevens erg leuk om meer van de Indonesische cultuur te zien.

Vis eten in Jimbaran

Voor de visliefhebbers raden wij het aan om een bezoek te brengen aan de vismarkt in Jimbaran. Hier vind je een traditionele vismarkt waar je de vers gevangen vis direct kunt eten. De vis is te kopen bij lokale stands. Nadat je de vis hebt gekocht dan kun je het laten bereiden door diverse lokale restaurantjes die aan het water zijn gelegen. Deze vismarkt is er iedere dag tot 15:00 uur. Je kunt er echter al terecht vanaf een uur of 6:00 in de ochtend wanneer de vissers al druk aan het werk zijn.

0 0 stemmen
Geef beoordeling