Nyepi Day Bali

De mensen van Bali hanteren een andere kalender dan die wij kennen. Op Bali hanteren ze namelijk de Saka Kalender. Dit is officieel de kalender van India. Deze kalender heeft een andere telling en ieder jaar valt het oud en nieuw van Bali op een andere dag. Neypi Day is de eerste dag van het nieuwe jaar. Deze dag wordt ook wel de silence day genoemd. De dag is zoals je van de naam al kunt vermoeden een echte stilte dag. Het is een traditie over het hele eiland en ook toeristen moeten zich hier aan houden. Veel mensen ontwijken Bali het liefst op deze dag, maar de dag ervoor wordt het grootst gevierd. Naar onze mening is het het zeker waard om dit eens in je leven mee te maken op Bali. Hieronder lees je meer over Nyepi Day.

Nyepi Bali 2017

In 2017 zal Nyepi Day op 28 maart worden gehouden. Wanneer de dag om 0:00 begint dient ieder binnen in zijn hotel, villa of appartement te zijn. Het is voor niemand toegestaan om nog op straat te komen. Doe je dit wel? Dan kun je een boete verwachten of een andere straf. Het is alleen toegestaan voor ambulances, politie en lokale toezichthouders om de straten op te gaan en in de gaten te houden of de regels worden nageleefd. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van elektriciteit. De lampen zullen dus ook uit moeten blijven. De meeste mensen proberen van tevoren alvast te gaan slapen en zetten geen wekker. De volgende dag kun je het beste zo lang mogelijk door blijven slapen. Des te later je wakker wordt op de dag, des te beter volgens velen!

De mensen van Bali hebben deze traditie omdat moeder natuur het hele jaar al is gebruikt door de mensheid. Tijdens de eerste dag van het nieuwe jaar krijgt moeder natuur weer de kans om op te laden voor het nieuwe jaar. Dit is de reden waarom er geen scooter en geen mens op straat is toegestaan. Daarnaast is dit volgens de lokale bevolking een manier voor families om deze dag onderling samen door te brengen. Voordat de dag van start gaat komen de families bij elkaar en ze spenderen de hele dag samen totdat deze voorbij is.

De dag voordat Nyepi begint – Pengerupukan

De dag voordat Nyepi begint wordt Pengerupukan genoemd. Deze dag is de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om naar Bali te komen. Dit is de traditionele dag waarop er een ceremonie over het hele eiland wordt gevierd. Deze dag vergt maanden voorbereiding door de Balinese bevolking. Door dorpjes worden er namelijk beelden gemaakt die ogoh-ogoh worden genoemd. In de meeste gevallen worden deze beelden van piepschuim gemaakt. De ogoh-ogoh staat symbool voor de kwade geesten die over het eiland heersen.

Begin van de avond gaan de Balinezen naar de tempel toe om te bidden en komen ze allemaal samen. Hier hebben ze ook de ogoh-ogoh. Vervolgens worden er optochten over de straten gehouden, waarbij de beelden door vele inwoners op de schouders worden gedragen. Er zijn vaak wel tien mensen nodig om een beeld te dragen. Daaromheen lopen lokale inwoners mee en maken ze geluid door bijvoorbeeld pannen of andere materialen op elkaar te slaan. Aan het eind van de tocht wordt de ogoh-ogoh verbrand. Dit wordt gedaan om de kwade geesten van het afgelopen jaar te verbranden.

Deze optochten worden over het hele eiland op verschillende plekken gehouden. Wanneer je een eigen scooter hebt kun je rondrijden en op verschillende plekken een kijkje nemen. In Seminyak en Kuta kun je langs de Legian street rijden. Over de hele straat worden er hier tochten gehouden. Let erop dat het erg druk kan zijn en dat je je scooter beter op een afstandje kunt parkeren. Ook in Denpasar wordt het grootst gevierd.

Tips tijdens Nyepi Day

Ben jij tijdens Nyepi Day op Bali? Voor de meeste toeristen is dit geen leuke dag. Er is weinig te doen en wanneer het donker wordt moet je zelfs de lampen uit. Toch hebben we een aantal tips om de dag nog zo aangenaam mogelijk te maken. Hieronder sommen we onze tips op:

  • Heb je een laptop of telefoon bij je? Zorg dan dat je credit voor internet op je telefoon hebt en alles van tevoren goed opgeladen hebt. In de meeste gevallen kun je gewoon gebruik maken van de elektriciteit voor je telefoon of laptop, maar je weet maar nooit of ze dit uitschakelen. Daarbij kan ook de wifi worden uitgeschakeld. Wanneer je credit op je telefoon hebt dan kun je de hotspot inschakelen om deze als wifi op je laptop te gebruiken.
  • Vergeet niet om de dag ervoor genoeg eten in te slaan. Omdat je de straat niet op mag komen kun je geen eten gaan kopen!
  • Bij hotels is het wel mogelijk om in de lobby of algemene ruimten te verblijven. Je kunt tijdens deze dag ook een hotel boeken wanneer je op een rustige plek in een eigen appartement verblijft. Zodoende is de dag al leuker dan op een kamer zitten!
  • Koop een boek of iets anders, zodat je de hele dag nog iets te doen hebt.

Op welke dagen wordt het de komende jaren gevierd?

Omdat Nyepi Day ieder jaar op een andere dag wordt gevierd is het iedere jaar anders. Hieronder hebben wij een overzicht met de data waarop deze dag op Bali wordt gevierd. Wellicht kun je Bali tijdens een van deze data juist bezoeken of juist niet.

Nyepi 2017 28 maart
Nyepi 2018 17 maar
Nyepi 2019 7 maart
Nyepi 2020 24 maart
Nyepi 2021 14 maart
Nyepi 2022 3 maart
Nyepi 2023 22 maart
Nyepi 2024 11 maart
Nyepi 2025 29 maart
0 0 stemmen
Geef beoordeling