Heb je een rijbewijs nodig op Bali?

Op vakantie gaan biedt een vrij aparte ervaring wanneer je over de mogelijkheid beschikt om zelf overal naartoe te gaan. Dat kan op de fiets, scooter, maar ook gewoon een auto. Eentje huren is al snel gedaan en bespaart het ook nog op de kosten wanneer je geen (dure) taxi hoeft te huren en raak je niet kostbare tijd kwijt door te wachten op het openbaar vervoer. Om zelf achter het stuur van zo een auto plaats te kunnen nemen, zal er echter voldaan moeten worden aan een aantal verplichtingen.

Daar is Bali dus geen uitzondering op

Met een rijbewijs op zak toon je aan, dat je op de hoogte bent van de verkeersregels en al het andere wat te maken heeft met veilig verkeer. Bali is een pracht van een vakantiebestemming met tal van bezienswaardigheden. Die wil je nu allemaal bezichtigen en kom je met de auto op plekken terecht waar de doorsnee toerist niet vaak te vinden is. Ook een scooter voldoen in de meeste gevallen en is eentje huren alleen mogelijk met de juiste papieren op zak. Een Nederlands scooterrijbewijs voldoet er niet en wordt alleen een autorijbewijs in combinatie met het IRB 1968 geaccepteerd. Aanvragen van het IRB kan eenvoudig en moet je nooit vergeten om ook het Nederlands rijbewijs mee te nemen omdat in Bali (nergens in de wereld trouwens) het IRB niet  gezien wordt als een vervanger van het rijbewijs.  Het is trouwens goed om mee te nemen, dat de cilinderinhoudt van de meeste scooters in Bali een inhoudt hebben groter dan 80cc. Zonder een motor rijbewijs is het dus verboden om plaats te nemen achter het stuur van zo een scooter.

Hou ook rekening met de locale voorwaarden

Verhuurbedrijven staan er bekend om, dat ze extra eisen kunnen stellen en hebben die meestal betrekking op de minimumleeftijd van de huurder en het aantal jaren dat je al over het rijbewijs beschikt. Het doet er goed aan, om dus vooraf te informeren naar de voorwaarden en zijn die online te vinden. Ook bij het hotel waar je zal verblijven, kan men er het fijne van uitleggen. Scooter huren is ook heel in trek op Bali en worden er ook daarvoor de nodige eisen gesteld. Het kan verder ook gebeuren, dat je lokaal door de politie wat vragen gesteld zal worden bij controles. Iets wat men vaker over het hoofd ziet, is de vervaldatum van het rijbewijs. Indien je al in Bali bent en het rijbewijs komt te vervallen, dan zal je sowieso ook geen plaats meer mogen nemen achter het stuur. De verhuurmaatschappij behoudt zich ook het recht om in gevallen waarbij het rijbewijs binnenkort komt te vervallen, te weigeren om jou een auto of scooter te verhuren. Dat doen ze trouwens om te kunnen blijven voldoen aan de eisen die aan hun gesteld worden door de verzekeringsmaatschappijen.

Om de vakantie op Bali compleet te maken en tot een onvergetelijke, is een auto of scooter huren een goed idee. Er moet daarbij niet vergeten worden om een IRB aan te vragen en mee te nemen. Informeer bij de verhuurmaatschappij dus vooraf wat de voorwaarden zijn. Het is trouwens aangeraden om uitsluitend in zee te gaan met een bekend en hoog aangeschreven verhuurmaatschappij omdat er anders wel nare consequenties verbonden kunnen zijn in het geval van schade. Heb jij nog geen rijbewijs? Oefen dan je auto theorie examen online voor je naar Bali gaat! 

0 0 stemmen
Geef beoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties