Blog

Bali ontdekken op de scooter

Ga je op vakantie naar Bali en wil je het eiland op de leukste manier ontdekken? Dan raden we je aan om een scooter te huren. Een scooter is de makkelijkste manier om je van de ene plek naar de andere plek te verplaatsen. Je hebt geen gedoe met het continue opnieuw regelen van een taxi waarbij je er een moet vinden en iedere keer opnieuw moet afdingen. Het huren van een scooter heeft nog meer voordelen. Hieronder sommen we alle voordelen op die het huren van een scooter heeft.

Waarom je een scooter moet hebben op Bali!

 • Ten eerste heb je geen gedoe meer met afdingen. Je blijft namelijk een toerist en taxichauffeurs vragen altijd meer dan de werkelijke prijs. Na dit enkele keren gedaan te hebben zal je snel moe worden van het iedere keer weer moeten afdingen.
 • Met een taxi sta je ook vaak vast in de file. Voornamelijk op de wegen in Kuta en Seminyak sta je vaak vast in de file. Met een scooter kun je je hier gemakkelijker doorheen verplaatsen. Wachten op de taxi hoeft ook niet. Je parkeert je scooter voor het restaurants of je hotel en rijdt direct naar waar je heen wilt.
 • Een scooter is de beste manier om het eiland te verkennen. Voornamelijk wanneer je weg bent uit het drukke zuiden kun je verder op het eiland op je gemakje door de rustigere wegen rijden en waar je de wind langs je heen voelt komen. Je rijdt over de mooiste bergen, door indrukwekkende rijstvelden en ontdekt de echte lokale dorpjes op het eiland. Indien je in een taxi zit krijg je hier vaak minder van mee.
 • Het is stukken goedkoper dan de taxi. Wanneer je de juiste prijs betaalt voor het huren van een scooter dan bespaar je hier een hoop geld mee t.o.v. het regelen van een taxi. Benzine is tevens vele malen goedkoper dan de prijs in Nederland. Hieronder lees je meer over de kosten van het huren van de scooter.
 • Een goede manier om een kleurtje te krijgen! In je hemd toer jij over het eiland heen en laat de zonnestralen op je armen neerkomen.

Waar en hoe kan ik een Bali scooter huren?

Wil jij een scooter Bali gaan huren? In alle bekende plekken kom je overal wel organisaties tegen die scooters verhuren. Loop bijvoorbeeld door Kuta, Seminyak, Ubud of plekken in Uluwatu heen en je ziet op verschillende locaties een bordje met ‘Rent Bike’. Hier kun je terecht om een scooter te huren. Het is gebruikelijk om af te dingen op de prijs die wordt gevraagd. De prijs hangt ook af van hoelang jij een scooter wilt huren. Wil je de scooter Bali slechts een paar dagen huren? Dan betaal je vaak 50.ooo rupiah per dag voor de scooter. Dit komt neer op circa € 3,50 per dag. Huur je een scooter voor de hele maand dan is het mogelijk om tussen de 600.000 of 1 miljoen rupiah te betalen. Daarbij is het uiteraard wel nodig om goed af te dingen.

Tips voor het rijden over Bali

Ga je voor de eerste keer met een scooter over Bali rijden? Dan zijn er een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Hieronder hebben we een lijstje met tips gemaakt waar je rekening mee kunt houden wanneer je over het eiland heengaat met de scooter:

 • De politie op Bali is erg corrupt. Ze zijn vaak op zoek naar toeristen en proberen er geld aan te verdienen. Rijd daarom niet door een rood licht, want de politie staat vaak te wachten bij kruispunten. Daarnaast moet je een helm dragen op de scooter. Zien ze dat jij je niet aan deze regels houdt? Dan krijg je een boete die vele malen hoger is dan de boete die de lokale mensen krijgen. Dit geld steekt de politie in eigen zak. Een tip is om nooit meer dan 50.ooo of 100.000 rupiah in je portemonnee te doen. De rest van je geld kun je beter in een apart vakje houden. Wanneer je toch wordt aangehouden dan kun je namelijk zeggen dat je niet meer geld bij je hebt.
 • Verder zijn er weinig verkeersregels. Het is belangrijk om je ogen goed open te houden. Er zijn geen regels, zoals verkeer van rechts gaat voor.
 • Op Bali rijdt men aan de linkerkant van de weg. Voornamelijk de eerste keer is dit even wennen, maar je zult merken dat je hier ook al erg snel aan gewend raakt.
 • In het zuiden van het eiland kom je veel tankstations tegen. In het noorden zijn er minder te vinden. In plaats van tankstations zie je langs de weg meerdere plekken met flessen waar benzine in zit. Gemiddeld betaal je per fles benzine 10.000 rupiah.
 • Koop van tevoren een simkaart met internet. Deze zijn erg goedkoop en onderweg is het daarom gemakkelijker om de weg te vinden of informatie op te zoeken.

De mooiste plekken om met de scooter heen te rijden

Wanneer je een scooter hebt dan is het nog handig om te weten waar je het beste heen kun rijden. Naar onze mening is het zuiden minder mooi om met de scooter rond te rijden. Het is hier een chaos in het verkeer en het bestaat voornamelijk uit bebouwing. Vanuit Ubud kun je gemakkelijk richting het noorden en andere plekken op Bali rijden. Hieronder benoemen we enkele hoogtepunten om heen te rijden over het eiland:

 • Op nummer 1 staat bij ons Kintamani. Dit is een vulkanische krater dat ontstaan is uit een vulkaanuitbarsting van bijna 30.000 jaar geleden. Daar binnenin is weer een vulkaan (de Batur) ontstaan. Dit gebied beschikt over een prachtige en indrukwekkende natuur om doorheen te rijden. Je kunt namelijk bovenlangs de krater over de weg rijden. Vanaf hier heb je prachtige uitzichten over het meer (Lake Batur), de vulkaan (Mount Batur) en de overige gebergten.
 • Bedegul is het gebied richting het noorden/centraal op Bali. Hier vind je drie verschillende meren: Danau Beratan, Danau Buyan en Danau Tamblingan. Dit gebied bestaat uit prachtige natuur, mooie kronkelwegen en gebergten. Het is prachtig om met een scooter boven deze meren langs te rijden. Op verschillende plekken kun je stoppen voor een hapje eten en om te genieten van de uitzichten.
 • Je kunt ook een hele dag uittrekken om de oostkust te gaan bekijken. Er zijn verschillende bezienswaardigheden langs de oostkust te vinden om te zien. Ga bijvoorbeeld naar het plaatsje Tulamben waar een schip naar de bodem van de zee is gezonken, naar het waterpaleis of het mooie strand Virgin Beach.

Nyepi Day Bali

De mensen van Bali hanteren een andere kalender dan die wij kennen. Op Bali hanteren ze namelijk de Saka Kalender. Dit is officieel de kalender van India. Deze kalender heeft een andere telling en ieder jaar valt het oud en nieuw van Bali op een andere dag. Neypi Day is de eerste dag van het nieuwe jaar. Deze dag wordt ook wel de silence day genoemd. De dag is zoals je van de naam al kunt vermoeden een echte stilte dag. Het is een traditie over het hele eiland en ook toeristen moeten zich hier aan houden. Veel mensen ontwijken Bali het liefst op deze dag, maar de dag ervoor wordt het grootst gevierd. Naar onze mening is het het zeker waard om dit eens in je leven mee te maken op Bali. Hieronder lees je meer over Nyepi Day.

Nyepi Bali 2017

In 2017 zal Nyepi Day op 28 maart worden gehouden. Wanneer de dag om 0:00 begint dient ieder binnen in zijn hotel, villa of appartement te zijn. Het is voor niemand toegestaan om nog op straat te komen. Doe je dit wel? Dan kun je een boete verwachten of een andere straf. Het is alleen toegestaan voor ambulances, politie en lokale toezichthouders om de straten op te gaan en in de gaten te houden of de regels worden nageleefd. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van elektriciteit. De lampen zullen dus ook uit moeten blijven. De meeste mensen proberen van tevoren alvast te gaan slapen en zetten geen wekker. De volgende dag kun je het beste zo lang mogelijk door blijven slapen. Des te later je wakker wordt op de dag, des te beter volgens velen!

De mensen van Bali hebben deze traditie omdat moeder natuur het hele jaar al is gebruikt door de mensheid. Tijdens de eerste dag van het nieuwe jaar krijgt moeder natuur weer de kans om op te laden voor het nieuwe jaar. Dit is de reden waarom er geen scooter en geen mens op straat is toegestaan. Daarnaast is dit volgens de lokale bevolking een manier voor families om deze dag onderling samen door te brengen. Voordat de dag van start gaat komen de families bij elkaar en ze spenderen de hele dag samen totdat deze voorbij is.

De dag voordat Nyepi begint – Pengerupukan

De dag voordat Nyepi begint wordt Pengerupukan genoemd. Deze dag is de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om naar Bali te komen. Dit is de traditionele dag waarop er een ceremonie over het hele eiland wordt gevierd. Deze dag vergt maanden voorbereiding door de Balinese bevolking. Door dorpjes worden er namelijk beelden gemaakt die ogoh-ogoh worden genoemd. In de meeste gevallen worden deze beelden van piepschuim gemaakt. De ogoh-ogoh staat symbool voor de kwade geesten die over het eiland heersen.

Begin van de avond gaan de Balinezen naar de tempel toe om te bidden en komen ze allemaal samen. Hier hebben ze ook de ogoh-ogoh. Vervolgens worden er optochten over de straten gehouden, waarbij de beelden door vele inwoners op de schouders worden gedragen. Er zijn vaak wel tien mensen nodig om een beeld te dragen. Daaromheen lopen lokale inwoners mee en maken ze geluid door bijvoorbeeld pannen of andere materialen op elkaar te slaan. Aan het eind van de tocht wordt de ogoh-ogoh verbrand. Dit wordt gedaan om de kwade geesten van het afgelopen jaar te verbranden.

Deze optochten worden over het hele eiland op verschillende plekken gehouden. Wanneer je een eigen scooter hebt kun je rondrijden en op verschillende plekken een kijkje nemen. In Seminyak en Kuta kun je langs de Legian street rijden. Over de hele straat worden er hier tochten gehouden. Let erop dat het erg druk kan zijn en dat je je scooter beter op een afstandje kunt parkeren. Ook in Denpasar wordt het grootst gevierd.

Tips tijdens Nyepi Day

Ben jij tijdens Nyepi Day op Bali? Voor de meeste toeristen is dit geen leuke dag. Er is weinig te doen en wanneer het donker wordt moet je zelfs de lampen uit. Toch hebben we een aantal tips om de dag nog zo aangenaam mogelijk te maken. Hieronder sommen we onze tips op:

 • Heb je een laptop of telefoon bij je? Zorg dan dat je credit voor internet op je telefoon hebt en alles van tevoren goed opgeladen hebt. In de meeste gevallen kun je gewoon gebruik maken van de elektriciteit voor je telefoon of laptop, maar je weet maar nooit of ze dit uitschakelen. Daarbij kan ook de wifi worden uitgeschakeld. Wanneer je credit op je telefoon hebt dan kun je de hotspot inschakelen om deze als wifi op je laptop te gebruiken.
 • Vergeet niet om de dag ervoor genoeg eten in te slaan. Omdat je de straat niet op mag komen kun je geen eten gaan kopen!
 • Bij hotels is het wel mogelijk om in de lobby of algemene ruimten te verblijven. Je kunt tijdens deze dag ook een hotel boeken wanneer je op een rustige plek in een eigen appartement verblijft. Zodoende is de dag al leuker dan op een kamer zitten!
 • Koop een boek of iets anders, zodat je de hele dag nog iets te doen hebt.

Op welke dagen wordt het de komende jaren gevierd?

Omdat Nyepi Day ieder jaar op een andere dag wordt gevierd is het iedere jaar anders. Hieronder hebben wij een overzicht met de data waarop deze dag op Bali wordt gevierd. Wellicht kun je Bali tijdens een van deze data juist bezoeken of juist niet.

Nyepi 2017  28 maart
Nyepi 2018  17 maar
Nyepi 2019  7 maart
Nyepi 2020  24 maart
Nyepi 2021  14 maart
Nyepi 2022  3 maart
Nyepi 2023  22 maart
Nyepi 2024  11 maart
Nyepi 2025  29 maart

De mooiste stranden van Bali

De prachtige stranden Bali zijn voor vele vakantiegangers over de hele wereld een van de voornaamste redenen om op vakantie te gaan naar dit paradijs. Het gehele jaar door kun je er terecht voor een heerlijke aangename klimaat. Ga jij op vakantie naar Bali voor een zonvakantie? Houd dan rekening met het regenseizoen. Vanaf oktober t/m april is het regenseizoen op Bali. Ook tijdens deze maanden kun je prima op vakantie naar Bali voor een zonvakantie, maar je kunt tijdens deze maanden wel veel last hebben van regen.

Op deze pagina vertellen wij graag meer over de leukste en mooiste stranden van het eiland.

De top 12 stranden

Klik op een van de onderstaande links en je wordt direct doorgestuurd naar het betreffende strand.

Echo Beach

Echo Beach in Canggu is een van onze favoriete Bali stranden. Dat komt voornamelijk omdat dit strand een uitstekende sfeer heeft. Het is er redelijk toeristisch, maar nog niet zo toeristisch als enkele stranden Bali richting het zuiden bij Kuta en Seminyak. Verder heeft Echo Beach alles te bieden wat je nodig hebt aan een geschikt strand. Er zijn vele strandbars waar je terecht kunt voor een drankje en een hapje. Voor de goede sfeer staan er een paar boxen en wordt er heerlijke muziek afgespeeld.

Dit strand is verder ook zeer geschikt voor surfers. Canggu is de bestemming voor surfers en Echo Beach is voor hen een van de bekendste plekken om te komen. De golven zijn er altijd precies goed om heerlijk te kunnen surfen.

Echo Beach Canggu
Echo Beach Bali

Nyang Nyang Beach

Een van de mooiste stranden Bali van naar onze mening is Nyang Nyang Beach in Uluwatu. Er is niet makkelijk om bij het strand te komen. Mensen die niet goed ter been zijn wordt het niet aangeraden om dit strand te bezoeken. Om er te komen moet je namelijk een stuk naar beneden wandelen of een pad en je moet hetzelfde stuk weer omhoog wandelen. Toch is de wandeling zeker de moeite waard en ondertussen kun je genieten van het prachtige uitzicht.

Het strand valt bij ons erg goed in de smaak, omdat je er (nog) bijna geen toeristen tegenkomt. Dat komt doordat het strand onbekend is onder de toeristen en daarnaast moeilijk te bereiken is. Houd er wel rekening mee dat je hier weinig faciliteiten voor toeristen tegenkomt. Zelf een handdoekje meenemen om op te liggen en je eigen eten en drinken is wel zo verstandig. Een nadeel aan Nyang Nyang Beach is alleen dat je er niet makkelijk kunt zwemmen. Dat komt door het vele koraal dat in het wat zit.

Nyang Nyang Beach Uluwatu
Nyang Nyang Beach Bali

Balangan Beach

Balangan Beach in Jimbaran is een strand dat middelmatig toeristisch is. Je komt er steeds meer toeristen tegen, maar nog steeds is het een goed strand om te bezoeken. Het strand heeft een mooie locatie, omdat het is gelegen tussen enkele rotsen. Bij deze rotsen kun je bovenlangs lopen waar je een mooi uitzicht hebt. Wanneer je helemaal naar het einde van de klif loopt heb je een prachtig uitzicht over het strand en vanaf hier heb je een mooie locatie om foto’s te schieten.

Verder is het leuk aan Balangan Beach dat je vanaf het strand richting de rotsen kunt lopen waar je een kleine grot hebt om in te wandelen. Wanneer je hier over de rosten heenloopt zie je allerlei krabben tussen de stenen door wandelen.

Balangan Beach Bali
Balangang Beach Jimbaran

Blue Point Beach

Nog een populair Bali strand in Uluwatu is Blue Point Beach. Dit strand is beneden de populaire bar Single Fin gelegen. De reden waarom dit strand leuk is om te bezoeken is voornamelijk doordat je het goed kunt combineren met een bezoek aan Single Fin. Single Fin is een bar dat is gebouwd op meerdere rotsen. Vanaf hier kun je naar beneden wandelen om bij het strand te komen. De wandeling zorgt voor het nodige zweet, maar eenmaal beneden kun je een verfrissende duik in het water nemen. Om bij het strand te komen wandel je onder verschillende rotsen door en kom je bij een prachtig stukje verscholen strand.

Blue Point Beach Bali
Blue Point Beach

Pantai Geger / Geger Beach

Pantai Geger is het strand dat in Nusa Dua is gelegen en ligt vlak voor Water Blow. Het is een prachtig wit zandstrand en omdat het in Nusa Dua is wordt het strand netjes schoon gehouden. Ook wordt je niet om de minuut aangesproken door verkopers, want deze worden er weggehouden. Je kunt hier dus in alle rust genieten. Over het algemeen kom je er wat rijkere toeristen tegen, omdat Nusa Dua de luxere badplaats is. Wanneer je hier zelf niet verblijft kun je hier uiteraard wel een bezoek brengen aan het strand.

Geger Beach Nusa Dua
Geger Beach Bali

Green Bowl Beach

Dit strand is vergelijkbaar met het strand Balangan Beach. Green Bowl Beach ligt hier namelijk in de buurt en is te vinden helemaal in het zuiden van Bali. Voor Green Bowl Beach zal je ook flink wat trappen naar beneden moeten wandelen om er te komen. Eenmaal aangekomen kan je genieten van het mooie rustige strand. Bij Green Bowl Beach zijn enkele vleermuis grotten te vinden.

Dit strand is een bekende onder surfers. Het is echter geen strand voor de beginnende surfer. De beginnende surfer kan beter naar het Kuta of Seminyak.

Green Bowl Beach Bali
Green Bowl Beach

Tulamben Beach

Aan de Noordoost kust van Bali is het strand van het plaats Tulamben te vinden. Dit strand is rustig en minder toeristisch. Het strand is echter bekend vanwege het schip dat in 1942 naar de bodem is gezonken. Dit schip is niet heel ver bij de kust vandaan verwijderd en vandaag de dag kun je hier nog gaan duiken naar het schipswrak. In het plaatsje Tulamben zijn diverse duikscholen te vinden waar je spullen kunt huren om mee te gaan duiken.

Tulamben Beach Shipwreck
Tulamben Beach Bali

Virgin Beach

Ga je met een scooter een dag de oostkust van Bali verkennen? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Virgin Beach. Virgin Beach wordt ook wel aangeduid met de namen ‘White Sand Beach’ of ‘Pasar Putih’. Indien je deze namen voorbij ziet komen dan weet je dat je op de goede weg zit. Dit is een prachtig strand waar je diverse leuke strandtentjes vindt, maar dan niet toeristisch. Virgin Beach is erg geschikt om weg te komen van alle drukte in het zuiden. Bij het strand zijn bij de lokale tentjes drankjes en lokaal eten te verkrijgen.

Virgin Beach
Virgin Beach in Bali

Padang Padang Beach

Padang Padang is een redelijk toeristisch strand Bali. Het is een klein strand en iedere week wordt er een feest gehouden. Voor jongeren erg leuk om hier eens een kijkje te gaan nemen. Verder wordt er vis klaargemaakt op de bbq en kun je lekker op het strand gaan zitten terwijl je er een kokosnoot bij leegdrinkt. Padang Padang is een mooie locatie om te genieten van de zonsondergang.

Padang Padang Beach Bali
Padang Padang Bali

Pandawa Beach

Helemaal in het zuiden van het schiereiland Bukit is het strand Pandawa Beach te vinden. Dit is het enige strand op Bali waar je een beeld tegenkomt van een Hindoe God. Op dit strand kom je zowel locale mensen als toeristen tegen. Daarnaast is het hier ook mogelijk om te gaan parasailen. Pandawa Beach beschikt over prachtige witte zandstranden en een helderblauw water. Nog een voordeel aan dit strand is dat de golven hier niet heel hoog zijn in vergelijken met veel andere Bali stranden in Uluwatu.

Pandawa Beach
Pandawa Beach Bali

Bingin Beach

Bingin in Uluwatu is ook nog een relatief rustig strand waar je niet al teveel mensen tegen zult komen. Het strand bestaat voornamelijk uit rotsen. Door de rust is het strand leuk om op te zoeken. Gevorderde surfers kunnen hier ook terecht. Er zijn krachtige golven, waardoor het voor beginnende surfers wordt afgeraden om hier te komen.

Bingin Beach
Bingin Beach Bali

Lovina Beach

Het meest geschikte strand Bali aan de noordkust van het eiland is Lovina Beach in Lovina. Dit strand bestaat uit zwart vulkaanzand. Toch wordt Lovina Beach steeds beter bekend onder de toeristen. Een groot voordeel aan Lovina Beach is dat je hier vroeg in de ochtend mee kunt met een boottocht om dolfijnen te gaan spotten. Ondanks dat dit een erg leuke activiteit wordt is het wel een activiteit waar je het echte massatoerisme tegenkomt.

Lovina Beach Bali
Lovina Beach